Thursday, September 24

Linux Fundamentals - III

1. Which one is the heart of the Operating system:
a. Kernel
b. Hard disk
c. RAM
d. Shell

2. Operating System is a:
a. System software
b. Application software
c. System and application software both
d. System hardware

3. Which programming is used in direct access with Hardware
a. Application programming
b. System programming
c. Shell programming
d. b and c both

4. Choose correct statement:
a. Shell programming is collection of command
b. Shell programming interact directly with the hardware
c. # is used for comment in shell frequency
d. All of the above

5. Read command in shell script used for:
a. To read the shell
b. To read the shell script
c. To read the variables used in shell script
d. All of the above

6. Choose correct statement:
a. Set is a variable and setting is a keyword in shell programming
b. Set is a keyword and setting is a variable in shell programming
c. Exit is a variable can create in shell programming
d. Eval is not a reserve word in shell programming

7. Which is the system variable:
a. Path
b. PS1
c. Echo
d. PS2

8. Break statement shell programming used for:
a. To break from the program
b. To break from the statement
c. To break from the loop
d. All of the above

9. Continue in shell programming used for:
a. To execute the continuing program
b. To execute again the loop
c. Go to at the starting of the loop
d. None

10. What is mount in Linux:
a. Conversion of one file system to another
b. Conversion of one OS to another
c. Process to access floppy drive
d. None

11. MINIX is a :
a. Operating system
b. File system
c. Both
d. None

12. X Window System is a:
a. GUI
b. Operating System
c. Workstation
d. GUI for Unix

13. The minimum swap space in Linux installation is:
a. 100MB
b. 200MB
c. 300MB
d. 500MB

14. Which is correct:
a. Dynamic RAM is faster that static RAM
b. Cost of DRAM is more than SRAM
c. Capacity of DRAM is more than SRAM
d. All of the above

15. Flash memory is:
a. ROM
b. RAM
c. Hard disk
d. Magnetic tape

16. /dev/had is a:
a. Device driver
b. I/O driver
c. H/D driver
d. None

17. Commands used in Unix system:
a. Case sensitive
b. Non-case-sensitive
c. Both
d. None

18. rwx used for:
a. file
b. directory
c. both
d. none

19. SQUID is:
a. ROM
b. RAM
c. A cache
d. None

20. Firewall is a:
a. Software
b. Hardware
c. Both
d. None

21. Choose correct statement for TCP & UDP
a. Both are connection oriented
b. Connection oriented and connection less
c. Both are connection less
d. Connection less and connection oriented

22. Which one is management protocol:
a. IGMP
b. ICMP
c. TCP
d. UDP

23. inetd.cont is what type of file:
a. system file
b. configuration file
c. application file
d. device file

24. telnet is a:
a. application layer protocol
b. physical layer protocol
c. data link layer protocol
d. network layer protocol

25. ARPANET is a:
a. application layer protocol
b. physical layer protocol
c. data link layer protocol
d. none

26. DNS is what type of structure:
a. Hierarchical structure
b. Bus structure
c. Ring structure
d. Mesh structure

27. IP address concept having how many classes:
a. 3 classes
b. 4 classes
c. 5 classes
d. 6 classes

28. Which is correct:
a. ARP is used for getting IP address from hardware address
b. RARP is used for getting IP address from hardware address
c. RARP is used for getting IP address from system address
d. RARP is used for getting system address from IP address

29. Apache is a :
a. Application server
b. Web server
c. Application client
d. Web client

30. In web application SSL provides:
a. Security
b. Proper transaction
c. Confidentiality
d. Atomicity

Answers:

1. a 2. a 3. d 4. d 5. c
6. b 7. a 8. c 9. c 10. a
11. b 12. d 13. d 14. c 15. a
16. a 17. a 18. a 19. c 20. c
21. b 22. b 23. b 24. a 25. b
26. a 27. d 28. b 29. b 30. a

No comments: